Ako si správne vybrať LED

Ako si vybrať vhodnú LED žiarivku do domácnosti?

Dlhé roky bol hlavným parametrom, podľa ktorého sa vyberala tá najvhodnejšia klasická žiarovka s vláknom, výkon  (W). Výkon (W) však vyjadruje len spotrebu energie a neudáva nijaké informácie o kvalite a množstve svetla. Tradičné LED žiarovky, kompaktné žiarivky  a LED žiarovky produkujú rovnaké množstvo svetla  v rovnakej kvalite, ale výkon (W) sa môže značne líšiť. Z tohto dôvodu je najvhodnejším parametrom lámp svetelný tok, meraný v jednotkách Lumen (lm). To nám ukazuje koľko žiarovka vracia.

Uhol svetla

Keď si vyberáte žiarovku, mali by ste všímať aj uhol svetla. LED žiarovka s rovnakým tokom svetla (lm) a výkonom (W) môže mať rozličný uhol svetla. Zvyčajný uhol svetla tradičnej žiarovky s päticou E27 a E14 je okolo 300 stupňov. LED žiarovky majú uhol od 10°-300°.

Teplota farby (Kelvin)

Lampy, ktoré sa používajú v domácnostiach, musia spĺňať isté požiadavky kvality farby svetla a reprodukciu objektu. V prípade bielej farby svetla sa zákazníci zvyčajne rozhodujú medzi takzvanou teplou bielou, neutrálnou bielou (denné svetlo) a studenou bielou. Farba svetla žiarovky určuje teplotu farby vyjadrenú v Kelvinoch (na balení označené ako K). Teplá biela farba sa pohybuje medzi 2600-3200K, denná biela okolo 4000-4500K a studená biela medzi 4500-6000K.

Životnosť

Životnosť žiarovky je v očiach zákazníka veľmi dôležitá. Až doteraz malo mnoho zákazníkov zlé skúsenosti so žiarovkami, ktoré vyhoreli rýchlejšie, ako bolo písané na obale. Za tento problém však nie sú zodpovední ani výrobcovia ani technické špecifiká. K nedorozumeniu dochádza pri nepochopení informácie uvedenej na balení.  Na obale je uvedený čas po ktorom funguje ešte aspoň 50% testovaných žiaroviek, takže nie je chybou ak je 50% obchodovaných žiaroviek kazových bez ohľadu na špecifikovanú životnosť. Napríklad, ak je na obale uvedené, že žiarovka vydrží 10 000 hodín za rok, v skutočnosti iba každá druhá žiarovka vydrží  tento počet hodín.

Vyberajte si energeticky výhodné produkty.

Energetická výhodnosť lámp je vyjadrená v účinnosti  vyjadrenej ako lm/W. V súčasnosti môžme nájsť veľký počet lámp s rozdielnou účinnosťou. Energeticky účinné LED žiarovky sú 5-10 krát účinnejšie než klasické žiarovky s vláknom a kompaktné žiarivky. LED lampy teda umožňujú znižovať spotrebu energie a náklady o 50-90% v porovnaní so štandardným osvetlením.

Vďaka ich nespočetným výhodám LED lampy sa stávajú čoraz populárnejšími. LED žiarovky sa skladajú z diód emitujúcich svetlo, čo zvyšuje trvácnosť a elektrickú účinnosť lampy. Energetická úspornosť  LED svietidiel sa pohybuje medzi 70-90%. To znamená, že okolo 80% elektrickej sily sa mení na svetlo. LED žiarovky spotrebujú menej wattov, takže celková spotreba energie je nižšia ako pri klasických alebo kompaktných lampách, ale ich svetelný tok je ešte kvalitnejší.

Avšak nezabúdajte, že pri výbere LED žiaroviek je dôležité svetlo, namiesto wattov (spotreba energie LED žiaroviek (Watty) neudáva intenzitu svetla), takže upriamte svoju pozornosť na lumeny! Čím viac lumenov, tým bude Vaše svetlo jasnejšie ihneď po zapnutí, čím sa vynecháva čas na postupné zahrievanie.  Keďže  LED neemituje ani infra červené ani UV svetlo, neprehrieva sa ani pri dlhom používaní. Z tohto dôvodu sú LED lampy vhodné na osvetlenie predmetov a materiálov, ktoré v kontakte s teplom môžu strácať na kvalite.

Keď používate LED lampy, nemusíte sa báť častého zapínania a vypínania, pretože to nemá žiadny účinok na životnosť lámp. LED žiarovky vydržia svietiť až 100 000 hodín. Ak by ste ich nechali zapnuté každý deň na 8 hodín, žiarovku by ste museli meniť až za dalších 20 rokov.     K tomu, LED žiarovky sa ľahko vyrovnávajú s otrasmi, s vibráciami a  inými vonkajšími vplyvmi. Z tohto dôvodu je možné inštalovať LED lampy ako vonkajšie osvetlenie.

Lampy LED sú dôležité aj pre ich ekologické vlastnosti. Narozdiel od kompaktných žiariviek, LED žiarovky neobsahujú toxické chemikálie a dajú sa recyklovať.

V našej ponuke nenájdete len široký výber LED lámp s rozličnými parametrami (rozličné  pätice, uhly svetla, teplotu svetla, atď.), ale aj inštaláciu LED lámp (vstavané a prisadené), LED bodové svetlá, LED pásy, LED pouličné a priemyselné osvetlenie, ako aj inštaláciu ďalších súčiastok LED svetiel (moduly, ovládače, zdroje napájania, koľajnicové svietidlá).   

 

 

NIŽŠIE NÁJDETE PODROBNÝ PREHĽAD IP OZNAČENÍ A VYSVETLENÍ

 

     IP   

OCHRANA OSÔB
OCHRANA PRED NEBEZPEČNÝM DOTYKOM

OCHRANA ZARIADENIA
OCHRANA PRED VNIKNUTÍM CUDZÍCH PREDMETOV

IP 0x bez ochrany bez ochrany
IP 1x chrbtom ruky (> 50 mm) veľkých (≥ 50 mm)
IP 2x prstom (> 12 mm, dĺžka 80 mm) malých (≥ 12,5 mm)
IP 3x nástrojom (> 2,5 mm) drobných (≥ 2.5 mm)
IP 4x nástrojom, drôtom (> 1 mm) veľmi drobných (≥ 1 mm)
IP 5x akoukoľvek pomôckou prachom
IP 6x akoukoľvek pomôckou prachotesné

 

 

 

IP

STUPEŇ OCHRANY

IP x0 Bez ochrany
IP x1 Zvisle padajúce kvapky vody.
IP x2 Šikmo padajúce kvapky
IP x3 Kropenie vodou (dážď)
IP x4 proti striekajúcej vode
IP x5 Tryskajúca voda
IP x6 Intenzívne tryskajúca voda
IP x7 Dočasné ponorenie
IP x8 Trvalé ponorenie

 

Kúpou LED svietidiel získate kvalitné svetlo a nižšie účty za energie!